Introducció
La colecistectomia laparoscòpica és una de les cirurgies gastrointestinals més comuns. Pot ser tècnicament complexa en pacients que presenten severa inflamació o fibrosis, sent la lesió de la via biliar una de les seves principals complicacions. L’ús de la colangiografía amb fluorescència mitjançant l’ús del verd d’indocianina permet la identificació de les estructures biliars extrahepàtiques, facilitant la dissecció i disminuint el risc de lesions de la via biliar. La millor visualització de la via biliar permetria reduir la taxa de conversió a cirurgia oberta, així com el temps operatori.
Objectius
L’objectiu principal és valorar una disminució del temps operatori en les colecistitis agudes que s’intervenen d’urgències, a les que s’ha administrat de forma preoperatòria verd d’indocianina.
Material i mètodes
Assaig clínic multicèntric randomitzat, prospectiu, controlat i aleatoritzat de dos grups de pacients diagnosticats de colecistitis aguda que requereixen una colecistectomia urgent. El grup control inclou a 220 pacients intervinguts d’una colecistectomia laparoscòpica urgent segons la tècnica habitual sense l’administració de verd d’indocianina, i el grup d’intervenció, inclou a 220 pacients que s’intervienen d’una colecistectomia laparoscòpica urgent per colecistitis aguda amb administració preoperatòria de verd d’indocianina.
En el moment de la indicació quirúrgica s’aleatoritzarà mitjançant la obertura de sobres tancats. En el grup estudi s’activarà el protocol per la administració prequirúrgica del verd d’indocianina. El grup control es tractarà d’acord amb les pràctiques habituals de cada centre sense l’administració de verd d’indocianina. Es realitzarà un control ambulatori al mes de la cirurgia.
Dades de contacte: Anna Muñoz Campaña (amunozc@tauli.cat). Hospital Universitari Parc Taulí.
Introducció
La major esperança de vida i la disminució de la natalitat ha fet que actualment més de la meitat de les cirurgies urgents gastrointestinals es realitzen en pacients majors de 65 anys. S’ha demostrat que la fragilitat és el principal determinant per a les complicacions postoperatòries, però en l’àmbit d’urgències encara no existeix un test diagnòstic prou extès.
Hipòtesi
La nostra hipòtesi és que si trobem un test que ens permeti avaluar la fragilitat en els nostres pacients i predir complicacions de manera prequirúrgica, aquest ens podrà ajudar a prendre decisions de manera consensuada amb familiars i pacients, i així poder adequar les mesures terapèutiques i ajustar les expectatives de familiars i pacients.
Objectiu
L’objectiu principal del nostre estudi és trobar el millor test per avaluar la fragilitat dels malalts que seran sotmesos a cirurgia d’urgències abdominal (VES-13, TRST, FRAIL i PRISMA) aquell que sigui capaç de predir amb major precisió la seva morbiditat i mortalitat postoperatòries, i a més sigui capaç de predir la pèrdua d’autonomia.
Material i mètodes
Plantegem un estudi multicèntric, observacional i descriptiu. S’avaluaran diferents tests de fragilitat i posteriorment s’analitzarà la seva correlació amb la morbi-mortalitat dels pacients intervinguts de cirurgia d’urgències abdominal.
Dades de contacte: Raquel Gràcia Roman (graciar@tauli.cat). Hospital Universitari Parc Taulí.
Introducció
La pancreatitis aguda (PA) és una de les causes gastrointestinals més comuns d'ingrés hospitalari. El 70% dels pacients presenten una PA lleu (PAL) i actualment el tractament estàndard implica un ingrés hospitalari. Habitualment els pacients amb PAL aconsegueixen una recuperació completa en menys d'1 setmana i existeixen escales de predicció de gravetat òptimes.
Objectiu
L'objectiu de l'estudi és determinar si en casos de PAL el tractament ambulatori i d'hospitalització domiciliària és similar a l'ingrés hospitalari en termes de tolerància a la dieta, control del dolor, risc de gravetat, complicacions, satisfacció del pacient i costos.
Mètodes
Estudi multicèntric, prospectiu, aleatoritzat. Pacients amb PAL seran aleatoritzats en 3 grups de tractament A: ambulatori: a l'alta d'urgències el pacient serà contactat diàriament per telèfon i una analítica a les 48h; B: hospitalització domiciliària: seran seguits pel servei d'hospitalització domiciliària amb analítica a les 48h; C: ingrés hospitalari. Seguiment en consultes externes a la setmana 1 i mes 3 de l'alta. La variable principal és la taxa de fallada en el tractament ambulatori/hospitalització domiciliària comparat amb els pacients del grup ingrés hospitalari. Les variables secundàries són: recaiguda del dolor; intolerància a la dieta; reingrés hospitalari; dies d'estada; requeriment d'UCI; fallada d'òrgan; complicacions; costos; satisfacció i sensació de seguretat del pacient.
Dades de contacte: Elena Ramírez Maldonado (elena.ramirezmaldonado@gmail.com) Hospital Universitari Joan XIII.